zijn de nieuwe cao-onderhandelingen op tijd klaar?

De huidige cao-beroepsgoederenvervoer is per 1-1-20 afgelopen. De cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn weer voorzichtig begonnen.

Onderhandelingen kunnen langer duren

cao-onderhandelingen op tijd klaar?Elke keer tijdens de cao-onderhandelingen voor beroepsgoederenvervoer zijn er spanningen en verwachtingen.  Wie kan het meeste binnenhalen en welke prioriteiten worden er gesteld.

Maar net zo belangrijk is, is de cao ruim voor 1 januari 2020 afgerond?  Als dat het geval is dan kunnen alle bedrijven de veranderingen tijdig in hun loonadministratie verwerken. Uit het verleden blijkt dat de cao-onderhandelingen in sommige gevallen pas vele maanden na het einde van de lopende cao zijn voltooid.  Dat zal dan leiden tot onvermijdelijke nabetalingen.

Volgens de cao betalen

Er ontstaan dan extra administratiekosten voor die bedrijven die netjes volgens de cao de salarissen uitbetalen. Zij zien zich geconfronteerd met nabetalingen van bijvoorbeeld het loon, verblijfskosten– en nachtvergoedingen. Als de nabetalingsberekening in het loonadministratiepakket zit is er niets aan de hand. De nabetaling is dan een fluitje van een cent.

Terugwerkende kracht

De nabetalingsberekening is in veel loonadministratiesoftware niet geïntegreerd. Aangezien dit een functie is die zelden nodig is en alleen dan als er een cao met terugwerkende kracht is afgesloten. Maar als het eenmaal zover is en deze functie geen bestaande optie is dan kost dit een hoop extra uitzoek- en herberekenwerk (administrateuren).

Hoeveel tijd kost het om voor elke werknemer per maand het verschil te berekenen? En als de terugwerkende kracht meerdere maanden omvat?

Zonder een seconde meer werk

Het kan simpelweg wel als je een urenberekenprogramma gebruikt, waar deze functie standaard is geïntegreerd. Zodat je in één oogopslag de nabetaling kan regelen zonder een seconde meer werk te verrichten.

Zou het niet mooi zijn als de cao met terugwerkende kracht werkt en de verschillen direct berekend zijn? Ook als er om de een of andere reden één of meerdere maanden de oude cao-bedragen zijn gehanteerd?

Deze en nog veel meer handige functies zijn te vinden in het Excel urenberekenprogramma VKV-calculator. Met nog veel meer functies die je mogelijk alleen in de duurdere salarispakketten vindt.

Oplossing ligt voor de hand

Wat denk je dat het kost? Als een administratief medewerker(ster) dagen bezig is om tijden e.d. in te voeren en te berekenen voor zo’n 30 chauffeurs? Hierbij is een foutmarge vaak niet te vermijden.  Terwijl dit binnen één dag zonder fouten kan.

Voor nog geen € 20,00 per maand kan elk transportbedrijf honderden euro’s per maand besparen. Natuurlijk al naar gelang het aantal chauffeurs waarvoor een urenadministratie bijgehouden dient te worden. Het is zelfs mogelijk om vanuit andere Excelsheets de begin-, eindtijd en pauze te integreren. Wat ook weer een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert.

Met het juiste urenberekenprogramma is dit allemaal mogelijk. Hoe dat voor die prijs kan lees je hier.

Jaco Langeveld