lopende cao onderhandelingen

Traag lopende cao onderhandelingen

lopende cao onderhandelingenIn oktober is de eerste van een reeks van deze lopende cao onderhandelingen geweest. Zoals gewoonlijk is dit alleen aftasten en kijken hoe de standpunten liggen.

De tweede ronde op 17 november heeft het FNV een ludieke actie gehouden. Een ritje met een paarde tram, om aan te tonen hoe traag deze onderhandelingen lopen.

Tijdens de lopende cao onderhandelingen is het altijd moeilijk tussendoor resultaten te geven. Er kan zomaar iets anders afgesproken worden. Er is pas een resultaat zodra er een totaal pakket op tafel ligt waar beide partijen het mee eens zijn. Desalniettemin toch maar een kort overzicht van de stand van zaken.

Wat TNL betreft komt er een cao met een looptijd van minimaal twee jaar. Maar dit ligt er helemaal aan hoe de onderhandelingen verlopen.

Karakter van de cao

De werkgevers blijven vasthouden aan de standaard cao. ‘Juist in deze tijd, nu er een te kort aan chauffeurs dreigt, wil men niet dat chauffeurs door andere bedrijven worden weggekocht. Het CNF blijft vasthouden aan een minimum cao.

Functiewaardering

Cao partijen lijken het eens te zijn het systeem aan te passen aan de meest actuele methodiek. De laatste systeem wijzigingen is uit 2005. De huidige versie van het systeem is uit 1991

SOOB

TLN wil deze cao voor vijf jaar vast leggen maar wel onder voorwaarden.

Goede Nachtrust

Het overnachten in de cabine van de vrachtwagen zou volgens het voorstel van het CNV, als de vrachtwagen is voorzien van een standkachel en een standaico en het geluidsniveau in de slaapplaats zou niet meer moeten zijn dan 35 dB(A). Dit willen de werkgevers niet over nemen. Een onderzoek hiernaar wel.

18 dagen atv uit de KNV cao

In de eerste onderhandelingsronde was er geen ruimte voor enige compensatie. Nu heeft TLN aangegeven dat zij bereid zijn een overgangsregeling te treffen zoals door het CNV is voorgesteld voor de werknemers die in 2016 recht hebben op deze dagen. CNV Vakmensen heeft daarbij aangegeven dat ook voor mensen die deze dagen (in de nabije toekomst) in het verschiet hebben alsmede voor alle andere (TLN)werknemers iets geregeld moet worden zodat ook zij hun pensioen op een gezonde manier kunnen bereiken. De onderhandelingsdelegatie hoopt dat zij in de komende onderhandelingen hier serieus het gesprek over aan kunnen gaan.

Loon en wachtdagen bij ziekte

De CNV voorstellen hierover, afschaffen wachtdagen en bij ziekte moet het loon betaald worden over het gemiddelde loon van de afgelopen 52 weken, zijn onbespreekbaar voor TLN.

Basisloon en toeslag overuren

Door het CNV is gesteld dat een verlaging van de toeslag op de overuren in ruil voor een hoger basisloon bespreekbaar is. Tegelijk moeten werkgevers gestimuleerd worden om de werknemers niet teveel overuren te laten maken. Daarvoor is voorgesteld dat vanaf 15 overuren de overurentoeslag gewoon 30 procent blijft.

Zoals je kunt lezen is er op kleine puntjes vordering gemaakt. Echter van onderhandelingsresultaat tot een vernieuwende cao is nog lang geen sprake. Er is nog genoeg om over na te denken en uit te zoeken. Op 1 december worden de onderhandelingen weer voortgezet.

Bron: Transport online

Voor een juiste en snelle berekening van de verblijfskostenvergoeding kies je voor deze calculator

3 reacties op “lopende cao onderhandelingen

 1. 30% loonsverhoging zou pas acceptabel zijn in vergelijking tot andere sectoren.
  en blijf van de 130 150 en 200 % af.
  die uren maken we juist om een fatsoenlijk loon te creeren.
  en ook de inkomstenbelasting op overwerk moet fors omlaag.
  je wordt nu gestraft als je wilt werken.
  ook zou de cnv en fnv van de tafel moeten worden verwijderd.
  totaal geen achterban bij de mensen die werken.

 2. Ik vind het een slechte zaak om de overuren van 30 % te verlagen de basis lonen zouden alleen al omhoog moeten aangezien de transport sector al ver achter loopt met de hoogte van de lonen ten opzichte van vergelijkbaar werk.

  Voor de mensen die elke week rond de 50 uur maken is het straks niet meer aantrekkelijk om die extra 10 uur per week te gaan werken en vrouw en kinderen thuis te laten zitten tenminste Voor mij niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*