Nachttoeslag chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer

 

Home » Nachttoeslag chauffeurs in het beroepsgoederenvervoer

Rij je als chauffeur ’s nachts dan heb je recht op een nachtvergoeding. Vóór 1-7-2017 geldt dat voor elk uur, tussen 20:00 uur en 4:00 uur, een bedrag van € 2,66 per uur (bruto), wordt betaald. Zo kan de nachttoeslag voor ééndaagse nachtritten oplopen tot € 21,28 per nacht. Dit was voor iedereen gelijk.

Intussen is dit veranderd in een vergoeding van 19% van het uurloon. Dat houdt in dat er nu verschillen kunnen optreden per chauffeur. Al naar gelang in welke loonschaal je bent ingedeeld. Van € 1,84 tot meer dan € 3,67 per uur of meer.  De tijden hierin zijn ook gewijzigd naar 21:00 uur tot 5:00 uur.

Voor een eendaagse nachtrit heeft een chauffeur recht op een toeslag van 19%

Nachtvergoedingen chauffeurs correct registreren

Hieruit volgt dat je salarisstrook door de toeslag ééndaagse nachtritten er vreemd kan uit zien. Voorheen werden de uren per kwartier betaald, niet altijd overigens, nu kan het zijn dat er achter de komma van alles kan komen te staan in plaats van kwartieren en halve uren.
Voor kantoor is het een arbeidsintensief proces om per chauffeur de nachtvergoeding te berekenen. Hou maar eens een correcte uren- en toeslagenregistratie bij. Voor één chauffeur is dit misschien nog prima te doen maar als je dit handmatig voor meerdere chauffeurs dient te berekenen wordt het al snel een complexe klus.

Regels en wetten kunnen veranderen

De cao Beroepsgoederenvervoer is geen statisch ding, regels en wetten kunnen worden aangepast. In de eerste alinea van deze pagina is direct te lezen wat voor een gevolg zo’n wijziging heeft op de nachttoeslag. Dit kan positief zijn voor de chauffeurs, maar van grote invloed zijn op de administratie. Zonder een softwarepakket waar na een update nieuwe regelgeving in is opgenomen, kan het erg ingewikkeld zijn om zelf alle wijzigingen binnen de verblijfskostenvergoeding en nachttoeslagen op te sporen en handmatig door te voeren in bijvoorbeeld een Excel-sheet. 

Komt een of meer van onderstaande punten je bekend voor?

Ten eerste je bent lang bezig met het uitrekenen van de verblijfskostenvergoeding?

  • De nachtvergoeding is niet duidelijk?
  • De pauze staffel moet elke dag opnieuw berekend worden?
  • Ook de Tijd-voor-Tijd berekening is lastig?
  • Kortom, de uren en vergoedingen berekening kost (te) veel tijd?

Bekijk onze VKV Calculator Software. Vanuit de praktijk ontwikkeld om je veel tijd en geld te besparen. Aanschaf van dure standaard- of aangepaste software of dure tachografen in auto’s is niet nodig. Deze “alles in een calculator” levert maatwerk door alleen de kolommen die nodig zijn zichtbaar te hebben, rekent alle vergoedingen uit en is voorzien van een volledige urenregistratie. Dit alles voor een redelijke vaste prijs.

Benieuwd naar de mogelijkheden van onze software? Voor de PRO TOTAAL versie is er voor € 40,- een 30 dagen versie beschikbaar om het programma te proberen.
Heb je verdere vragen over de toepassingen van onze software binnen jouw transportbedrijf of hoe onze software werkt voor het berekenen van nachtvergoeding? Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie (telefonisch) door te spreken.