Over ons

Verblijfskostenvergoeding regeling bepaalde de Belastingdienst

In de jaren 70 heeft de belastingdienst bedacht dat de verblijfskostenvergoeding op een ordentelijke wijze moest worden toegepast. Voor die tijd had ieder bedrijf een andere benaming voor deze vergoeding en vooral een min of meer eigensysteem met een eigen reglement voor wat tegenwoordig de verblijfskostenvergoeding regeling heet. Wat in de cao stond was niet helemaal eerlijk omdat de een meer kreeg dan de ander.

Koffiegeld, verteergeld of een andere benaming

Bij het bedrijf waar ik werkte heette de huidige verblijfskostenvergoeding: het koffiegeld, bij andere bedrijven verteergeld. Zo waren er tientallen benamingen voor dit fenomeen. De belastingdienst vond vanaf eind jaren 70 dat dit anders moest maar vooral beter controleerbaar! Daarom bedacht de Belastingdienst een regeling die controleerbaar was en ook veel eerlijker.

Ontstaan Verblijfskostenvergoeding regeling

Toen is onze huidige verblijfskostenvergoeding regeling ontstaan. Dat is al ruim 40 jaar geleden en deze regeling bestaat nog steeds zonder enige verandering in de regelgeving. Uiteraard verandert de hoogte van de vergoeding wel steeds met de CAO mee. Toch is er niet veel financiële wetgeving die zolang stand houdt. De verblijfskostenvergoeding is nog altijd een belastingvrije regeling!

Verwachting dat regeling snel zou stranden

Mijn werkgever, in die tijd zeer vooruitstrevend, was één van de eerste bedrijven met computers. Dus werd deze belastingregel al snel geautomatiseerd. Alleen startte na het einde van de dag de berekening opnieuw. Hierdoor kwamen wij regelmatig op kantoor een correctie vragen. Deze werd dan zonder morren doorgevoerd. Op een vraag mijnerzijds of dit niet geautomatiseerd kon worden, was het antwoord: Dat is de moeite niet, het is veel werk en de regeling duurt toch maar een paar jaar. Ik weet niet waar mijn werkgever aan dacht met een paar jaar? Mogelijk meer dan 40?

Aan de slag op een Commodore 64

Al snel had ik op mijn Commodore 64 mijn eigen programma gemaakt waar wel de vergoeding doorrekende tot na het einde van de dag en zelfs de na 14:00 uur regeling stond erin. Hiermee had ik een mooi controleprogramma op mijn uitbetaling. Met de komst van zwaardere computers werd ook de programmeertaal Basic een stuk moeilijker en ben ik er op dat moment niet verder meegegaan.

Van Commodore tot volwaardig programma in Excel

Eind jaren 90 zat ik in de Ondernemingsraad en kwamen er veel vragen over de CAO en met name de vergoedingen tot mij. Dit was de tijd dat ik het programma opnieuw geschreven heb. Maar nu met het programma van Microsoft, Excel. Vervolgens ben ik het met succes gaan verkopen. Nu is de Verblijfskostenvergoeding Calculator uitgegroeid tot een volwaardig vergoedingen- en uren calculator systeem.

Achtergrond

Totaal heb ik  40 jaar in Diemen als chauffeur en kraanmachinist gewerkt. De laatste 10 jaar op een 100- tons mobiele kraan en daarmee reed ik voortdurend met een totaalgewicht van 90 ton over de Nederlandse wegen. Van de Amsterdamse grachten tot ver in Groningen en diep in Zeeland en tot aan de landsgrenzen van Limburg.
Op dit moment leg ik mij geheel toe op de Verblijfskostenvergoeding calculator en de verhuur van 3D- printers.