Woon werkverkeer beroepsgoederenvervoer

Woon werkverkeer

De vergoeding woon werkverkeer in de cao geregeld

Vanaf 1 januari 2023 staat woon werkverkeer vergoeding in de cao beroepsgoederenvervoer. Doordat deze cao een standaard cao is mag er niet van af geweken worden. Er mag geen betere of slechtere arbeidsvoorwaarden vastgelegd worden. Er is nu echter één uitzondering. Je mag de woon werkverkeer regeling ten gunste van de werknemer wijzigen.

De onbelaste woon werk vergoeding 2023 is vastgesteld op € 0,21 per km

woon werkverkeer berekenen

Deze regeling is weer zo’n lastige berekening waar de cao beroepsgoederenvervoer met al zijn vergoedingen en toeslagen bekend om staat.  Er zijn aan deze woon werk reiskostenvergoeding specifieke eisen gestel. Zo is de woon werk afstand het belangrijkste item. De cao gaat “eenvoudig” uit van maximaal van 25 km enkele reis. Was het maar zo makkelijk. Er is niet alleen aan maximum maar ook een minimum aan de woon werkverkeer vergoeding gekoppeld. wat betekend dit?

  1. Het minimum aantal kilometers van huis naar de standplaats is 10 km
  2. Het maximum aantal kilometers van huis naar de standplaats is 35 km.

25 km enkele reis

Onder de 10 km zal er geen onbelaste woon werk vergoeding gegeven. Boven de 35 km is deze vergoeding ook niet van toepassing. Dit houdt in dat de vergoeding niet hoger zal zijn dan 25 km enkele reis met een maximum per dienst van 50 km. 

Naar en van de standplaats

Waarom per enkele reis berekenen en niet de hele of een deel van 50 km per dienst? Juist in de beroepsgoederenvervoer is dat van belang.  Voor chauffeurs die ‘n eendaagse rit maken kan je makkelijk de heen en terug reis in een keer berekenen. Maar bij een meerdaagse rit komt de chauffeur op dag 1 op de standplaats aan en de volgende dag of dagen later komt hij weer terug. Hierbij is de enkele reis weer wel van toepassing. Het maakt niets uit of de werknemer met de auto, openbaar vervoer, fiets of lopend naar de standplaats komt. Als de werknemer met het door de werkgever ter beschikking gesteld vervoer reist, komt er geen reiskostenvergoeding.

“Voor het bepalen van de woon werkafstand maak je gebruik van de ANWB routeplanner op basis van de optie “kortste route”

éénmalig de kortste afstand

Als werkgever dien je wel voor al je chauffeurs éénmalig de kortste afstand van huis naar de standplaats op te zoeken. Het staat de werkgever vrij om in het voordeel van werknemer af te wijken van deze reiskostenvergoeding. De Werkgever mag er dus voor kiezen om meer reiskostenvergoeding te betalen. Minder betalen mag weer niet. Kiest een werknemer ervoor om verder van het werk af te gaan wonen dan is de werkgever niet verplicht om het extra bedrag aan reiskosten te betalen.

prima geregeld

Het kan voor jou als werkgever lastig zijn om bij elke dag aan te geven of deze woon werkverkeer vergoeding betaald dient te worden. In onze “uren vergoedingen en toeslagen” calculator is dit prima geregeld. Geef eenmalig de totale kilometers enkele reis op. De code berekend of de werknemer recht heeft op een enkele reis of een dubbele vergoeding. Heeft de werknemer geen recht op de woon werk vergoeding dan blijf de woon werk vergoeding op 0 staan.. Eenmalig In te stellen en maandelijks  / per periode opnieuw een instel mogelijkheid en deze is dagelijks uit te zetten.

“De calculator Tegader is hiermee weer een optie rijker dat complexiteit vereenvoudigd.”

Overweeg je over te stappen naar een goed en goedkoop uren, vergoedingen en toeslagen programma. Je hoeft niet verder te zoeken. Een klik op de knop hieronder en je kan mogelijk vandaag nog aan de slag.